Хранителни добавки | Отслабване, целулит, мускулна маса

Как да премахнем целулита

Какво е целулитът? Болест или нормално явление при жените? Трябва ли да се лекува или не? Маркетинг възможност за козметичната и фармацевтичната индустрия или нещо по-важно с медицинско значение?За едно  всички са съгласни, че е неатрактивен и нежелан. Всеки сам решава какво да прави или неправи.

Целулитът е много често срещана топографска промяна, в която кожата придобива вид на портокалова кора. В това състояние промените възникват в мастната тъкан и микроциркулацията, които са резултат от нарушения в кръвообращението и лимфния отток причиняващи фибросклероза на съединителната тъкан. Счита се за невъзпалителен, дегенеративен феномен, който провокира нарушения в хиподермата, водещи до неправилни неравности на кожата лежаща над засегнатите участъци. 

Защо целулита  е грижа за вас?

Болестните характеристики на целулита включват ендокринно-метаболитни  нарушения, които  повлияват циркулаторната система. Също така насочват нашето внимание към функционалносттa и детоксикиращата способност на целият организъм.Освен това включва трудно контролирани промени в опорно-двигателният апарат, храносмилателната и ендокринна системи. Целулитът е резултат от много комплексни събития, които включват епидермисът, дермата и подкожната тъкан.

Целулитът хистологично се разделя на следните четири стадия:

І.Промени в прекапилярния артериален сфинктер, които водят до повишаване на съдовата пропускливост и раздуване на капилярите  и оттам до излизане на течната съставка на кръвта около капилярите и адипоцитите и развитието на отток.
ІІ. Оттокът провокира метаболитни промени, които развиват хиперплазия и хипертрофия на ретикулната мрежа ( тънки фибри изградени от колаген тип ІІІ), което води до отлагане около капилярите и адипоцитите на депозити и повишаване на интерстициалният вискозитет.
ІІІ.Образуване на колагенови фибри около адипоцитите и формиране на микронодули и
ІV. Група от микронодули, които образуват макронодули и склероза (патологичноуплътняване и втвъдяване на тъкани или органи)

Предразполагащи целулита са следните фактори:

Етнос: жените от бялата раса се по-предразположени
Фамилност: особено наследствени ендокринно-метаболитни синдроми и обикновени хранителни дефицити
Структурата на тялото: стойката ,проблеми с гръбначният стълб и с патология на стъпалата
Ендокринни нарушения: хормоналн дисбаланси, приемащи прогестагени (главен представител прогестерон) и съдържаща хормони храна
Неправилно хранене: прием на голямо количество захар, мазнини и недостатъчно растителна храна
Разстройства на храносмилането:  свързани с нарушения на микрофлората в червата
Външна компресия: носене на  тесни дрехи
Пушене: намалява микроциркулацията в кожните артериоли

И все пак как да премахнем целулулита?

1. Да индентифицираме причината довела до него ( един или група фактори)

2. Да намерим правилните мерки и средства (диета, масаж, хранителни добавки, физическа активност, отстраняване на вредни навици)  за отстраняването  на причината довела до него  и следствието

3. Да имаме постоянството и волята да променим и задържим резултатите.

Спазите ли тези три фактора водещи до премахване на целулита вие ще откриете,че целулита не е непобедим, но се изисква от вас да бъдете постоянни.