Хранителни добавки | Отслабване, целулит, мускулна маса

Целулит

Целулитът (козметичният,а не инфекциозен), известен още като „портокалова кожа” представлява мастни натрупвания под формата на трапчинки в областта на бедрата, ханша и корема вследствие отлагане на мазнини, вода и токсини, които тялото не може да елиминира поради нарушения в лимфния и венозния дренаж с последващото развитие на съединителна тъкан (фиброза).

Среща се при 78,6% от жените в страната ни, като при наднормени дами процентът e89,3, а при такива с нормална телесна маса 67,1%.
Може да се развие във всяка възраст като по - пощадени са мъжете, това се обяснява с различията от страна на хормоните и структурата на кожата. Като причина  за появата му се считат нездравословно хранене, заседнал начин на живот, хормонални фактори (предменструален синдром, пубертет, бременност, менопауза, хормонално лечение, хормонозаместителна терапия, хормонална контрацепция), генетично предразположениеи венозен и лимфен застой (неподходящи обувки, тесни дрехи и чорапи, работа).
Характерно, е че по време на бременността целулита е по - силно изразен поради увеличаване на женските хормони, които имат значение за натрупването на подкожни мазнини най-вече в областта на ханша и бедрата. Счита се, че натрупаните подкожни мазнини имат отношение за кърмаческият период. Заседналият начин и нарушения в хранителният режим (с прекомерна употреба на готварска сол и  консерванти води до задържане на течностти в подкожието) нарушават  микроциркулацията  и лимфотока, което води и до забавяне на обмяната на клетките,  както и натрупването на токсини около тях. Това предразполага към увеличаване на обема на мастните клетки, увреждане на съединителната тъкан в подкожието, еластичните влакна на кожата и в последствие формиране на неприятната на пръв поглед кожа като портокалова кора (с неравни очертания и грапав релеф). Съществува и твърд целулит, поради нарушението в кръвообращението има недостиг на кислород до мастните клетки, което води до образуване на повлекла от съединителна тъкан.
Разрастналата съединителна тъкан прораства в мастната тъкан и достига до повърхността на кожата, където я придърпва и води до образуването на характерната портокалова кожа. Гладуването е лош спътник, тъй като води до отслабване на други участъци и не повлиява целулита. Влошаване на целулита се наблюдава и при прием на алкохол.

СТАДИИ:

Наблюдават се няколко стадия в развитието на целулита:

1. стадий- кожата е все още гладка по най-уязвимите участъци на кожата (бедра и седалище), започва задържане на вода в подкожната мастна тъкан. Могат да се наблюдават отоци и подпухналост на кожата.

2. стадий- При осъществяване на мускулни съкращения, при кръстосване на крайниците, при стискане на кожна гънка се забелязват леки неравности, тръпчинки по кожата.

3.стадий- При натиск върху кожата се забелязват неравности тип портокалова кора по кожата, които са по силно изразени. Нарушава се кръвотока в засегнатата зона.

4.стадий- Поради нарушаване на кръвообращението кожата има синкав оттенък и целулита се вижда с просто око дори без натиск на кожата

5. стадий- Засягат се нови участъци по кожата.

6. стадий- Поява на целулит дори по ръцете
 

Хранителни добавки за премахване на Целулит