Хранителни добавки | Отслабване, целулит, мускулна маса

Отслабване

Повечето хора поддържат постоянно телесно тегло чрез комплексна система от невронни, хормоналнии химически механизми, които пазят баланса между енергията ( под формата на храна), която се приема  и енергията, която се изразходва (основна обмяна в покой, физическа активност, термичен ефект на храната) в определени лимитирани граници. 

Аномалии в някой от тези механизми, част от които все още не са напълно разбрани водят до по-големи флуктуации в теглото.  За жените се счита, че мазнините нормално трябва да са  от 20% до 25% от телесното тегло, като 12% са задължителните мазнини (от 5% до 9% от мазнините при жените са т.нар. специфични телесни мазнини разположени в областта на гърдите, таза и хълбоците). При мъжете са счита, че мазнините нормално трябва да са от 12% до 15% от телесното тегло, като 3% са задължителните мазнини (и в двата пола това са мазнините разположени, вътре и около ораганите: костен мозък, бъбреци,сърце, бял дроб, далак, мускули и нерви).

Подкожно разположените мазнини са депо за резервна енергия .Това е т.нар бяла мастна тъкан. Дугият тип мастни клетки  с ключово значение за поддържане на основната обмяна ( повече „горене” на собствените мазнини) са  т.нар. кафява мастна тъкан. Регулацията на телесното тегло се поддържа от два типа фактори: кратко срочна регулация ( определят от едно до друго хранене) и дългосрочна регулация, която определя способността да се използват мазнините складирани в мастните депа. Кратко срочната регулация е свързана с фактори като глад, апетит и ситост. Ситостта се асоциира със състояние след нахранване когато количеството приета храна  е складирана. Гладът се асоциира със състояние  изгаряне на храната от предния прием. Тук идва първото слабо място на повечето хора, които искат да отслабнат. А именно,че стимулът глад е по-силен от стимулът ситост и в повечето случаи човек приема повече от необходимите му калории, което забава процеса на у изгарянето им. С напредване на възрастта става по-трудно контролирането на тази регулация, което обяснява по-високото  телесно тегло на човек спрямо това в младините му. Няма биологична причина, която да предполага, че човек с напредване на възрастта трябва да повишава телесното си тегло, а за обратното има  повече клинични изследвания (калорийната рестрикция  се смята, че увеличава продължителността на живота).

Дългосрочната регулация включва фактори като : невротрансмитерите в мозъка (адреналин, норадренали, допамин, серотонин, невропептид У, ендорфини и други), чревни пептиди(холецистокинин, аполипопротеин-АІV и други), тироидни хормони (Т3 и Т4), инсулин, лептин, грелин и други.Нарушенията в един или няколко механизма водят до покачване на телесното тегло за сметка на мазнините в тялото. Отслабването с определн тип стандартна диета(с изключение  гладуването), физическата активност и/или приема на хранителни добавки за отслбване е процес на използване на резервните  мазнини на тялото за поддържане на основната обмяна в покой на човек.  В зависимост от факторите довели до повишаването на телесното тегло трябва да се вземат конкретни мерки за ограничаване тяхното действие и обръщане на процеса в посока отслабване. Хранителните добавки за отслабване се разделят на няколко категории ( определяни от ефекта, с който подпомагат организма в отславането:

1. Термогенен ефект: стимулират по-добро и повишено горене на мазнини .Повишават основната обмяна в покой
2. Улесняващи „горенето” на мазнини”: транспортират мастните киселини да бъдат изгорени и отделена енергия от това  с тренировка или без тренировка ( л-карнитин и ацетил-карнитин)
3. Потискащи или нормализиращи апетита: с ефект върху симпатикусовата нервна система
4. Отводняващи : намаляват задръжката на течности, която е фактор влияещ на основната обмяна на клетъчно ниво
5. Подобряващи лимфния дренаж : водят до отслабване в областта на лимфен застой (най-често са краката)
6. Подкрепящи функцията на щитовидната жлеза : тироидните хормони определят на локално ниво по-добро „горене” на мазнините
7. Стимулиращи отделителната система: като лаксативите

За да има успех всеки опит за отслабване трябва да се съобразят всички тези фактори ( диета, физическа активност и хранителни добавки за отслабване) , което да няма странични и уврежадащи здравето на индивида, а да води до по-добро здраве и самочувствие

Хранителни добавки за Отслабване